Oeps

18 mei 2026 - Nea Karvali, Griekenland

De volgende dag (we gaan gewoon door waar we gebleven waren) hebben we opnieuw de camper gepakt. Dit keer om wat meer naar het noorden te rijden. Naar Parthenonas om precies te zijn. Een paar eeuwen oud bergdorp dat rond 1970 werd verlaten en rond 1985 nieuw leven werd ingeblazen (voor de toeristen, denk ik). Het ziet er allemaal knus en en mooi uit. Opgepoetst, zoals we het hier in Griekenland nog niet vaak gezien hebben.

IMG_3131IMG_3135IMG_3142
Bovendien ligt het in een mooi Natura 2000 gebied waar wandelingen zijn uitgezet. Hebben we gedaan. Een stukjeIMG_3132Veel bloemen. IMG_3139IMG_3141

IMG_3136En mooie uitzichten.
Daarna zijn we doorgereden naar Nikiti. Zou ook mooi oud zijn. Viel dus, na Parthenonas, wat tegen. En het deel dat aan de kust lag was weer toeristiek.
‘s-Avonds hebben we nog lekker gegeten, vlak bij de camping.

Op vrijdag hebben we de camper weer ingepakt en zijn we doorgereden naar de derde vinger van Chalkidiki, Athos. Dat wil zeggen, het eerste stukje van die vinger. Het grootste deel is afgesloten en alleen op reservering toegankelijk voor mannen. Want een streng religieus gebied met kloosters en monniken. Het schiereiland wordt bestuurd door de Autonome Kloosterrepubliek Athos en omvat meerdere Orthodoxe kloosters daterend uit de tiende tot en met de zestiende eeuw. Het valt buiten het btw-gebied van de Europese Unie en er worden ook geen belastingen geheven. Het schiereiland valt onder het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanboel) (Deze laatste weetjes komen van Wikipedia).

Wij stonden één nacht op de camping van Ouranoupoli. Nou ja, camping. Het leek meer een camperplaats zo dicht stond het op elkaar. En nog aan een vrij drukke weg ook. Vandaar die ene nacht. De volgende ochtend alles weer ingeladen. Eerst nog even in het dorp Ouranoupoli gekeken. Zeg maar de grens met de kloosterrepubliek. Overal mannen die net terugkomen van hun bezoek aan (één van) de kloosters of die zich klaarmaken om er heen te gaan. Inmiddels was het het zondag en in de kerk was een soort doorlopende gebedsdienst gaande.IMG_3146

En nu zijn we aanbeland op camping Alexandros in Nea Karvali. De bloemen groeien hier gewoon uit de straatIMG_3149Morgen met de OV bus naar Kavala.